نظریههای مشورتی ادارهکل حقوقی قوه قضاییه درباره استفاده و نگهداری از شوکر و اسپری اشکآور
جزئیات نظریه
شماره نظریه :۱۱۱۱/۹۵/۷
شماره پرونده : ۷۰۰-۱۸۲-۹۵
تاریخ نظریه : ۱۳۹۵/۰۵/۱۲
استعلام:
فردی که مجوز اسپری افشانه دفاع شخصی دارد به طور عمدی و بدون ضرورت از آن استفاده و لیکن اثری غیر از سوزش چشم برای شاکی ایجاد نکرده آیا رفتار مرتکب عنوان مجرمانه دارد یا خیر؟مستند قانونی چیست؟
پاسخ اداره کل حقوقی قوه قضائیه:
مواردی که رفتار عمدی مرتکب موجب آسیب و عیبی در بدن نگردد و اثری از خود در بدن بر جای نگذارد، مشمول ماده ۵۶۷ قانون مجازات اسلامی 1392 است، امّا با توجه به اوضاع و احوال قضیه و شخصیت طرف مقابل و محل و موقعیت وقوع جرم،چنانچه قصد مرتکب تحقیر و تخفیف طرف باشد، مطابق نظریه تفسیری مجلس شورای اسلامی مشمول بزه توهین (ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی 1375) خواهد بود که تشخیص مصداق بر عهده مرجع قضایی رسیدگی کننده است.
جزئیات نظریه
شماره نظریه : ۷/۹۸/۱۶۶۰
شماره پرونده : ک ۰۶۶۱-۲۸۱-۸۹
تاریخ نظریه : ۱۳۹۸/۱۰/۲۸
استعلام:
آیا در اختیار داشتن قوطی اسپری اشک آور به کیفیتی که محتوایی ندارد یا شوکر که به علت ایراد فنی اساسا از حیز انتفاع ساقط شده واجد وصف کیفری هستند.
پاسخ اداره کل حقوقی قوه قضائیه:
اولاً با توجه به بندهای “ز”، “ط” و”ظ” ماده یک آیین نامه اجرایی قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیر مجاز مصوب ۸/۱۰/۱۳۹۲، اشیای مذکور در استعلام (مواد محترقه، گازهای اشک آور و بی هوش کننده، بی حس کننده و شوک دهنده ها) دارای تعریف قانونی خاص می باشند و چنانچه اشیای مکشوفه به دلایلی نظیر تغییرات فیزیکی یا شیمیایی یا فقدان شرایط مادی، فاقد اوصاف و آثار ذکر شده در تعاریف قانونی باشند، از مصادیق آن ها شناخته نشده و حمل آن ها جرم محسوب نشده و از شمول بندهای ت و ث ماده ۱۲ قانون قاچاق اسلحه و مهمات و اقلام تحت کنترل مصوب ۷/۶/۱۳۹۰ خارج می باشند، بدیهی است که با توجه به جنبه تخصصی شناسایی اقلام فوقالذکر، درصورت نیاز و تشخیص مقام قضایی ذیربط وفق ماده ۷ آیین نامه صدرالذکر، نظر کارشناسان ذیربط استعلام می شود.
جزئیات نظریه
شماره نظریه : ۷/۱۴۰۰/۱۳۰۷
شماره پرونده : ۱۴۰۰-۱۸۶/۱-۱۳۰۷ ح
تاریخ نظریه : ۱۴۰۰/۱۰/۲۷
استعلام:
همانگونه مطابق ماده ۴۸۳ قانون آیین دادرسی کیفری «هرگاه شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم غیرقابل گذشت، پس از قطعی شدن حکم از شکایت خود صرف فنظر کند، محکوم علیه می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی، درخواست کند در میزان مجازات تجدید نظر شود.در این صورت، دادگاه به درخواست محکوم علیه در وقت فوق العاده و با حضور دادستان یا نماینده او با رعایت مقررات ماده ( ۳۰۰ ) این قانون، رسیدگی میکند و مجازات را در صورت اقتضاء در حدود قانون تخفیف دهد یا به مجازاتی مناسب تر به حال محکوم علیه باشد تبدیل میکند، این رای قطعی است » حال سوال اینجاست که فی المثل شخصی به اتهام توهین که قابل گذشت می باشد، تحت تعقیب قرار میگیرد و در این اثنا از وی شوکر یا افشانه کشف و پس از رسیدگی و صدور حکم قطعی، شاکی خصوصی از بزه توهین اعلام رضایت و اجرای احکام مبادرت به صدور قرار موقوفی اجرا می نماید. آیا در این فرض محکوم علیه در خصوص بزه نگهداری شوکر و افشانه که منتهی به حبس شده است، می تواند در خصوص اعمال ماده ۴۸۳ قانون آیین دادرسی کیفری را نمایند؟
پاسخ اداره کل حقوقی قوه قضائیه:
حکم ماده ۴۸۳ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ با عنایت به بندهای «ب» مواد ۸ و ۹ این قانون، ناظر به جرایم غیر قابل گذشتی است که واجد حیثیت خصوصی نیز باشد؛ بنابراین در فرض سؤال که ناظر به جرم غیر قابل گذشت «نگهداری شوکر و گازهای اشکآور» موضوع قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیر مجاز مصوب ۱۳۹۰ است که اساساً فاقد جنبه خصوصی است، اعمال ماده ۴۸۳ یادشده منتفی است و گذشت شاکی خصوصی نسبت به جرم قابل گذشت توهین که منجر به صدور قرار موقوفی اجرای مجازات شده است، از این حیث (اعمال ماده ۴۸۳ قانون آیین دادرسی کیفری) منشاء اثر نیست.
جزئیات نظریه
شماره نظریه : ۷/۱۴۰۱/۶۱۵
شماره پرونده : ۱۴۰۱-۵۵-۶۱۵ ک
تاریخ نظریه : ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
استعلام:
آیا حمل و نگهداری اسپری دفاع شخصی (اسپری فلفل) که تاریخ مصرف آن گذشته است و مأموران حین تفتیش منزل از انباری و از لابهلای وسایل پیدا کردهاند، جرم است؟ با توجه به ماده ۹ قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیر مجاز مصوب ۱۳۹۰ که در صورت عدم تمدید پروانه حمل سلاح شکاری ظرف سه ماه پس از پایان مدت تمدید، سلاح را غیر مجاز تلقی کرده است، آیا این مقرره به اشخاصی که مجوز حمل اسپری دفاع شخصی یا شوکر داشتهاند، قابل تعمیم است؟ آیا حمل و نگهداری دیگر اقلام تحت کنترل و مواد ناریه که تاریخ مصرف آن گذشته است و همچنین شوکر شکسته و ناقص جرم است و مشمول قانون مذکور میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی قوه قضائیه:
۱- با توجه به بندهای «ز»، «ژ»، «ط» و «ظ» ماده یک آییننامه اجرایی قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیر مجاز مصوب ۸/۱۰/۱۳۹۲، اشیای مذکور در استعلام (مواد محترقه، مواد ناریه، گازهای اشکآور و بیهوش کننده، بیحس کننده و شوک دهندهها) دارای تعریف قانونی خاص میباشند و چنانچه اشیای مکشوفه به دلایلی نظیر تغییرات فیزیکی یا شیمیایی یا فقدان شرایط مادی، فاقد اوصاف و آثار ذکر شده در تعاریف قانونی باشند، از مصادیق آنها شناخته نشده و حمل آنها جرم محسوب نشده و از شمول بندهای «پ»، «ت» و «ث» ماده ۱۲ قانون قاچاق اسلحه و مهمات و اقلام تحت کنترل مصوب ۷/۶/۱۳۹۰ خارج میباشند. بدیهی است که با توجه به جنبه تخصصی شناسایی اقلام فوقالذکر، در صورت نیاز و تشخیص مقام قضایی ذیربط، وفق ماده ۷ آییننامه صدرالذکر، نظر کارشناسان ذیربط استعلام میشود.
۲- با عنایت به صراحت ماده ۹ قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیر مجاز مصوب ۱۳۹۰، حکم موضوع این ماده صرفاً ناظر به «دارنده پروانه حمل سلاح شکاری به مفهوم مقرر در بند «ث» ماده یک آییننامه اجرایی این قانون مصوب ۱۳۹۲ است» و اقلام و مواد تحت کنترل موضوع ماده ۳ قانون موصوف و بندهای «ر» و «ط» آییننامه قانون پیشگفته از قلمرو ماده ۹ این قانون (که ناظر به دارنده پروانه حمل سلاح شکاری است) خارج است.